•تکنولوژی حفاری:
حفاری تونلها توسط دو دستگاه ماشین حفار T.B.M که در سال 2005 توسط کارخانه N.F.M فرانسه ساخته شده و در حال حاضر یکی از مدرنترین و پیشرفته ترین نوع در دنیا است، انجام می پذیرد.
این دستگاهها از نوع سپر بسته (Shield) و توازنی با فشار زمین (. E.P.B) بوده و قادر به کار در زیر تراز آبهای زیرزمینی می باشند.
•حفر تونل در زیر تراز آبهای زیرزمینی:
بالغ بر 80 درصد از طول مسیر هر ی کاز تون لهای دوگانه در زیر تراز آبهای زیرزمینی احداث خواهد شد که از ویژگی های بارز در این بخش، انجام عملیات بازرسی و تعمیرات لازم در شرایط هایپرباری کمی باشد.
•مسائل فنی و اجرایی:
شروع عملیات احداث تونل از محل شفت ورودی دستگاههای حفار، بصورت قوسی بوده که 10 متر ابتدایی هر ی کاز تونلها به روش . N.A.T.M اجرا شده است.
وجود بولدرها در کنار ضخامت کم سرباره تونل که در برگیرنده تأسیسات شهری زیرزمینی بوده، و همچنین جنس خاک مسیر که عمدتاً از نوع Silty Sand با درصد قابل توجه سیلیس و کوارتز م یباشد، از ویژگی های قابل توجه فنی و اجرایی این پروژه می باشد.
•تولید قطعات پیش ساخته بتنی (سگمنت):
فرآیند تولید قطعات پیش ساخته بتنی (سگمنت) با استفاده از تجهیزات پیشرفته و مکانیزه در بخ شهای نگهداری مصالح، بافت سبد، تولید و حمل بتن و بتن ریزی، عمل آوری با استفاده از سیستم بخار، جابجایی و دپوی قطعات انجام می شود.